Или поне като такъв се рекламира навсякъде. Доста крайно твърдение, бих казала от позициите си на миткало, което е видяло доста мегалити. Всъщност, дали археолозите и туроператорите имат право, или това е просто евтин рекламен слоган, не е толкова важно. Със или без него, Бегликташ си струва да се види. А това не е трудно, особено сега, през лятото, когато много от нас ще са на южното ни Черноморие.

И така - хванете пътя за Приморско и на влизане в града, завийте на първия светофар вляво. Карайте все по тази главна улица покрай Аквапарка, Конната база и напред. В един момент ще видите синя табела, указваща посоката. След нея остават не повече от 3 - 4 километра до края на асфалта. Ако не се плашите от ходенето пеш, или пък колата ви е ниска, там е мястото да паркирате. Има и сянка под красивите дъбови дървета. Продължете по пътя, сред фантастична гора и птичи песни. За собствениците на джипове - смело напред по черния път! След около километър ще стигнете до най-старото тракийско светилище в Югоизточна Тракия и по Черноморието:

Ропотамо
 

На 20 км  от Лозенец може да посетите резерват "Ропотамо". Той е с площ 1 000 ха и се простира около двата бряга на река Ропотамо. Реката не е голяма и не поразява с буйни води и водопади, а цялата и красота идва от великолепната лонгозна гора и красивите водни лилии. Лонгозът е един поразяващ с красотата си девствен растителен свят. Ропотамо се образува от рекичките Росенска и Церовска, извиращи от Странджа планина и има обща дължина 50 км В горното си течение реката е сладководна, но след няколко километра тя става солена. Бреговете на Ропотамо са много живописни. В началото стръмните и терасирани склонове са обвити в зеленина, изпод която на места се показват уединени скали. Между тях най- причудливото скално образувание е "Лъвската глава". Високи брястове, ясени, явори и други видове дървета са се вплели и надвесили клони над спокойните води. По тях пълзят диви лози, бръшлян и други увивни растения. Те създават илюзията за екваториална гора. В долното си течение водите се разливат нашироко и образуват сочни ливади или непроходими мочурища, обрасли с блатна тръстика и водни лилии. Колкото повече се приближава до морето, бреговете са обвити от гъста зелнина. Така се очертава най-красивата част на реката - лиманът, заобиколен от гори, зелени хълмове и пясъчни дюни. Реката е богата на риба - кефал, попчета, шаран, мряна и др. В парка обитават редки птици, диви свине, сърни, елени и др. Резерват "Ропотамо" включва в себе си няколко по- малки резервата: резерват "Водни лилии", резерват "Змийския остров", резерват "Аркутино" и резерват "Морски пелин". В резервата "Змийския остров" са защитени няколко вида кактуси. Там има изобилие от птици и змии. Резерват "Аркутино" е блато - лагуна, чиято растителност е от тръстика, папур и бяла водна лилия. Резерват "Морски пелин" е прочут с богатото находище на морски пелин, който се използва във фармацевтичната промишленост. Резерват "Водни лилии" е на площ от 14 ха и обхваща част от старото корито на реката. Пътят за блатото Вельов вир минава под сенчест тунел от дървета и увивни растения. По водите му стотици нежнобели и жълти цветове на водни лилии върху големи яркозелени листа предлагат незабравима гледка, от която погледът трудно се откъсва. Посещавайки резервата "Ропотамо", ще можете да се докоснете до чиста и непокътната природа, да се насладите на нейното великолепие.


 • Актуално
© 2010 Tzarevo renta car Service manuals - Sony service apteki lekarstva - botanicus.bg - Markovi oblekla - MBI Corp